Wat zijn truffels en hoe werken ze?

Pychedelische truffels (sclerotia) zijn schimmels die onder de grond groeien. Deze knolletjes bevatten de voedingsreserves van de schimmels. In truffels zit de werkzame stof psilocybine en psilocine. Psilocybine wordt in je lichaam omgezet in psilocine, en kan vervolgens binden aan serotonine receptoren in je hersenen.

De neurotransmitter serotonine activeert talloze chemische reacties in je hersenen, waardoor je 10-15 minuten na inname van truffels al een verruiming van je bewustzijn kunt merken: tijd, ruimte en je gevoelens kun je ineens heel anders gaan ervaren. Hoe je deze bewustzijnsverruiming merkt, is erg persoonlijk, maar hangt ook af van de dosering, de omgeving en je mindset op het moment van inname. 

Deze verandering van perceptie kan voor inzichten zorgen over je eigen patronen en gedrag of kan je in contact brengen met delen van jezelf die tot dan toe alleen onbewust aanwezig waren. Dit kan leiden tot transformatie, een ervaring van eenheid of liefde, maar kan ook voor verwarring zorgen, omdat je met je hoofd meer kan begrijpen wat er gebeurt. Het is aan te raden om – zeker bij je eerste ervaringen met truffels – begeleiding te hebben.  

De werkzame duur van truffels is ongeveer 4-6 uur.   

“When we look within ourselves with psilocybin, we discover that we do not have to look outward toward the futile promise of life that circles distant stars in order to still our cosmic loneliness. We should look within; the paths of the heart lead to nearby universes full of life and affection for humanity.”
― Terence McKenna

 

Wat houdt een truffelceremonie in? 

Er zijn verschillende manieren om truffelceremonies te houden. Ik werk met drie fases. Hoewel de inhoud van elke truffelceremonie anders is, zijn deze fases altijd aanwezig: 

1. De voorbereiding 

De voorbereiding begint zodra je de keuze maakt om een truffelceremonie te gaan doen. Zowel mentaal, emotioneel, fysiek als spiritueel kan er dan al van alles in gang gezet worden.  

Ik ondersteun je met de voorbereiding door een telefonisch intentiegesprek met je te voeren. Hierin is er ruimte om al je vragen te stellen, je angsten, twijfels, hoop en verlangen te bespreken en onderzoeken we je intentie voor de ceremonie. Deze intentie helpt je om focus te geven aan je truffelceremonie en zorgt voor verdieping in de truffelervaring.  

Een goede voorbereiding helpt je om rustig en vol vertrouwen de ceremonie in kan gaan. Het is vanuit deze rust en ontspanning dat de meeste transformatie plaats kan vinden. 

2. De ceremonie 

De ceremonie vindt plaatst op een plek die we vooraf samen hebben afgestemd. Dit kan je eigen huis zijn, of een andere locatie die voor jou veilig voelt. Voordat we beginnen met de ceremonie, zullen we aandacht besteden aan het creëren van een fijne omgeving, waarin je volledig kunt ontspannen en je kunt overgeven aan de truffels.  

Tijdens de gehele truffelceremonie zal ik zorgen voor een veilig ruimte en je ondersteunen en begeleiden waar nodig. Dit kan zowel van praktische of therapeutische aard zijn.  

Nadat de truffels zijn uitgewerkt, sluiten we samen de ceremonie af en is er ruimte om (indien gewenst) nog even na te praten.  

3. Integratie 

De truffelceremonie kan zorgen voor diepe transformatie, een ervaring van liefde en het gevoel van verbinding. Maar het kan ook allerlei diepe pijn, trauma’s en verdriet omhoog halen. Het zichtbaar worden van deze pijn, biedt dit een kans voor diepe heling als er aandacht wordt besteed aan het doorleven van deze pijn. Dit doorleven vraagt ook na de ceremonie nog aandacht. 

Zonder integratie kunnen ervaringen uit de ceremonie ontwrichtend werken, waardoor je naderhand last kunt krijgen van angst, nachtmerries, somberheid, verwarring of zelfs psychose. Toegewijde integratie kan deze ontwrichtende ervaringen weer stabiliseren. Daarom is het belangrijk tijd te besteden aan integratie.

Het is het proces van integratie wat ervoor zorgt dat er blijvende verandering op kan treden in je leven. Sla je de integratie stap over, dan zullen de inzichten en ervaringen van de ceremonie langzaam verwateren.  

Na de ceremonie krijg je nog één uitgebreide telefonische integratiesessie, om je ervaringen beter te leren begrijpen en de inzichten die je tijdens de ceremonie hebt opgedaan ook in je alledaagse leven te verweven.  

Integratie is een proces dat er elke keer weer anders uit ziet. Tijdens een integratiegesprek kunnen we verkennen wat jij op dit moment nodig hebt.  

Meer weten of de helende werking van truffels? Luister dan vooral mijn podcast aflevering

Kennismaken?

Voordat we een 1-op-1 truffelceremonie inplannen, maak ik graag eerst telefonisch kennis met je. In 15-30 minuten bespreken we of een truffelceremonie op dit moment voor jou geschikt is en of we een match zijn. 

Afspraak maken? Zo werkt het:

  1. Kies hieronder een datum en tijd en bevestig je afspraak
  2. Binnen 24 uur ontvang je een persoonlijke e-mail met verdere informatie

 


 

Annuleren

Tot 24 uur voor aanvang van de kennismakingssessie kun je kosteloos annuleren of verplaatsen. Doe je dit korter dan 24 uur van te voren, dan breng ik €25 euro annuleringskosten in rekening. 

 

FAQ: Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je nog steeds vragen hebt over een 1-op-1 truffelceremonie. Hieronder beantwoord ik de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur me dan vooral een mailtje

Zijn truffels legaal? 

Ja, in Nederland is het gebruik van truffels legaal. Het gebruik van paddo’s, die dezelfde werkzame stoffen psilocybine en psilocine bevatten, is niet legaal. Hiervan zal dan ook geen gebruik worden gemaakt tijdens de ceremonie.   

Truffels werken niet verslavend.

Hoe ziet de begeleiding eruit? 

Ik ben er voor je om je te begeleiden in de voorbereidingen, tijdens de ceremonie en achteraf.

Een 1-op-1 truffelceremonie bevat de volgende begeleiding:

– Kennismakingsgesprek (30 min, telefonisch): Hierin wordt afgestemd of een 1-op-1 truffelceremonie voor jou op dit moment passend is en of ik de juiste persoon ben om je daarin te begeleiden. Als er van beide kanten een ‘ja’ is, gaan we aan de slag met het onderzoeken van je intentie. 

– Intentiegesprek (30 min, telefonisch): In dit gesprek onderzoeken we waarom je een truffelceremonie je wilt doen, om met focus de truffelceremonie in te gaan. 

– Begeleiding tijdens de truffelceremonie (6-8 uur, op locatie): ik zal je liefdevol ondersteunen om tijdens de werkzame tijd van de truffels.  

– Integratiegesprek (1 uur, telefonisch): ongeveer een week na de ceremonie zullen we reflecteren op de ceremonie en bekijken op welke manier je de inzichten kunt integreren in je dagelijks leven. Indien nodig, zijn er nog losse integratiegesprekken te boeken.  

In totaal komt dat neer op 1 uur telefonische voorbereiding, 6-8 uur ceremoniële begeleiding en 1 uur telefonische integratie.  

Aangezien het een 1-op-1 begeleiding betreft, is er altijd maatwerk mogelijk. Mocht er meer begeleiding nodig zijn, zullen we dit in overleg afstemmen.  

Zijn er contra-indicaties? Voor wie is een truffelceremonie niet geschikt? 

Een truffelceremonie kan veel losmaken en is daardoor niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk dat er voldoende psychisch draagvlak is om de ceremoniële ervaring te kunnen verwerken. Tijdens een kennismakingsgesprek zal hier aandacht aan besteed worden.  

Daarnaast zijn er ook een aantal contra-indicaties zijn voor het werken met truffels:

– het gebruik van medicatie die het zenuwstelsel beïnvloed (o.a. antidepressiva)
– hoge bloeddruk
– hartklachten
– zwangerschap
– het geven van borstvoeding
– aanleg voor psychose of een bipolaire stoornis (bij jezelf of in de familie)  

Voor wie is een truffelceremonie wel geschikt?

Als je boven de 18 jaar bent, in goede gezondheid verkeerd en geen medicatie gebruikt, dan kun je veilig gebruik maken van truffels. Hoewel truffels absoluut niet de enige manier om iets over jezelf te leren, is het wel een diepe en directe manier om meer bewustzijn te ervaren. 

Waar vinden de 1-op-1 truffelceremonies plaats? 

De 1-op-1 truffelceremonies vinden plaats op een plek die voor jou fijn voelt. Dit mag bij jou thuis zijn, maar het kan ook op een locatie zijn die je zelf hebt gehuurd of bij een vriend(in) of familielid thuis.  

Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen de locatie. 

Is een duo ceremonie ook mogelijk?

Jazeker, je kunt ook een ceremonie doen samen met je partner of een goede vriend(in). Dit verloopt op dezelfde manier als een 1-op-1 ceremonie. 

Wat zijn de kosten voor een truffelceremonie?

Ik geef de 1-op-1 truffelceremonies op donatiebasis. Dat betekent dat je na afloop van de ceremonie zelf mag bepalen welk bedrag je wilt betalen voor de ervaring. Dit bedrag is exclusief reiskosten vanaf Amsterdam naar jouw locatie.