31 tips om meer plezier te ervaren

Zelfliefde is niet serieus. (Nee, echt niet!). Zelfliefde is genieten, plezier maken en spelen. Het leven is leuker als je er van kunt genieten. Aangezien er niet zoiets bestaat als te veel genieten, geef ik je vandaag ideetjes om nóg meer plezier te maken in je leven. Want we weten het allemaal: lachen is gezond! Maar doe je het wel genoeg?

Zodra ik zelfliefde heel serieus ga nemen, weet ik dat ik niet meer bezig ben met zelfliefde. Dan ben ik bezig met mezelf te ‘fixen’ of ‘verbeteren’. Dat is geen liefde, dat is kritiek. Kennelijk is het dan op dit moment nog niet goed genoeg, dus kan ik mezelf niet volledig accepteren zoals ik ben. Zelfliefde gaat er vanuit dat alles goed is zoals het is, dus dan hoeft er ook niets verbeterd te worden. Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen, maar als je dat doet vanuit liefde voor jezelf levert het plezier op, geen stress of angst.

Om vanuit kritiek naar liefde te gaan, is plezier maken een goede. Als je het naar je zin hebt, dan is er namelijk niets mis. De makkelijkste manieren om meer plezier in je leven te ervaren zijn door:

 1. Uit je comfort zone te komen
 2. Nieuwe dingen te doen
 3. Jezelf en het leven niet te serieus te nemen 
 4. Je meer te verbinden met andere mensen
 5. Met meer aandacht te leven 

Hoe je dat precies wilt doen kun je helemaal zelf weten, maar bij mij werken onderstaande tips altijd goed.

 1. Ga spontaan een dagje naar een andere stad. Vergeet dan geen taartjes te eten, want dat maakt alles beter.
 2. Sprins op de schommel als je langs een speeltuin loopt.
 3. Of ga van de glijbaan. 
 4. Speel eens een bordspel. Mijn favorieten zijn het kaarstpel van kolonisten, machiavelli, set, carcasonne en yahtzee.
 5. Doe aan lachmeditatie. Youtube staat vol met instructie filmpjes.
 6. Ontbijt met taart. Of een bakje ijs. Of iets anders waarvan je ouders het niet goed zouden keuren, maar wat wel heel lekker is. Geniet van elke hap, zonder je schuldig te voelen. Het leven is te kort om niet te genieten van elke hap die je neemt.
 7. Zoek de karaoke versies van je favoriete jeugdnummers op. En vergeet niet heel hard (en vals) mee te zingen. Spice girls anyone?
 8. Of gewoon met je huidige favorieten, dat kan natuurlijk ook.  
 9. Koop eens een fruitsoort die je nog nooit hebt geprobeerd. Als je voor cactus fruit gaat, let er dan op dat daar allemaal kleine naalden in zitten.
 10. Ga hoepelen. Ik word daar altijd instant blij van!  
 11. Loop op blote voeten. Maar doe wel een beetje voorzichtig, want van glas in je voet word je niet blij.
 12. Neem de tijd om te verdwalen. Ga naar een nieuwe locatie zonder Google Maps en waarschijnlijk kom je onderweg langs een heleboel leuke plekjes die je anders nooit zou hebben gevonden. Instant vakantiegevoel gegarandeerd!
 13. Ga lopen als je ergens heen moet. Zo zie je veel meer dan op de fiets of met de auto.  
 14. Geef iemand anders voorrang. En vergeet er niet bij te lachen!
 15. Geef mensen om je heen een dag lang zo veel mogelijk (gemeende) complimentjes. Door te geven word je zelf ook blij!
 16. Doe iets creatiefs. Schilderen, tekenen, collages maken of foto’s maken. En als je je daar te ‘volwassen’ voor voelt, kijk dan of er ergens een kind is waar je dat mee samen kunt doen. Ik genoot er altijd enorm van als ik met mijn oppas kindjes ging knutselen. Misschien vond ik het zelf nog leuker dan zij.
 17. Knoop een praatje aan met een vreemde. Je weet nooit hoeveel impact iets kleins op het leven van iemand anders kan hebben.
 18. Zet je telefoon regelmatig uit. Zodat je tijd hebt om andere dingen te doen.
 19. Huppel over straat.  
 20. Dans in de regen. Of spring in de plassen. Of probeer in ieder geval te lachen als je natgeregend wordt. Chagrijnig worden, heeft er nog nooit voor gezorgd dat je minder nat werd van de regen.
 21. Volg een proefles van een sport die je altijd al hebt willen proberen (maar nooit durfde). Paaldansen, acro yoga, kickboksen, krav maga, powerliften.. ik noem maar wat!
 22. Als je iets verkeerd doet, lach er dan om en ga door. Perfectionisme is zonde van je tijd. 
 23. Maak meer grapjes. Dat zorgt er bij mij altijd voor dat ik slechte woordgrappen ga maken. Maar stiekem vind ik dat zelf heel erg grappig (en ik beken: ik lach dan ook graag om mijn eigen grapjes).
 24. Schrap dingen op je te volle to do list. Genieten is belangrijk, dus zorgt ook dat er tijd wordt ingepland waarin je helemaal niets hoeft.
 25. Houd een grote opruiming.  Zorg dat je alleen maar spullen overhoudt die joy sparken.
 26. Boek een last minute. Dan hoef je niet meteen op het vliegtuig te stappen, maar je kunt ook een avondje naar het theater, naar een museum of een mooie lezing. Door last minute te bedenken wat je wilt doen, kom je vaak op nieuwe en bijzondere plekken.
 27. Geef iemand de kieteldood. 
 28. Neem meer initiatief. Zorg dat je al die leuke dingen die op je ‘dit ga ik ooit nog doen’ lijst, ook gaat doen. Van actie ondernemen krijg je energie en word je blij!
 29. Doe een challenge. Gebruik een maand geen plastic, eet een week veganistisch, ga je boodschappen doen bij lokale ondernemers of kom een week lang elke dag om 6 uur uit je bed. Wat je ook doet: zorg dat het iets is waar je zelf enthousiast van wordt, want dan haal je er het meeste plezier uit. Een challenge daagt je uit om dingen op een nieuwe, creatieve manier te gaan.
 30. Spreek af met iemand die je niet zo goed kent, maar wel beter wilt leren kennen. Hoogstwaarschijnlijk is dat heel erg leuk, en valt het toch tegen: tsja, dan weet je dat ook weer.
 31. Maak gekke foto’s. Ik ben vooral dol op over geposeerde foto’s (#spontaan) en duckfaces.

Het klinkt misschien kinderachtig om al deze bovenstaande dingen te doen, maar ik word er zelf altijd heel erg blij van. Dat lijkt me veel belangrijker dan wat andere mensen er misschien van vinden. 

Welke dingen doe jij om meer plezier te maken?