Don’t worry: minder zorgen maken doe je zo

minder zorgen maken

Het leven is veel leuker als je je geen zorgen maakt en je gewoon mee gaat met de stroom. Hoe minder je verwacht, hoe minder de kans op teleurstelling. Dan hoef je dan ook geen zorgen te maken of alles wel aan je verwachtingen zal voldoen. Het klinkt allemaal simpel en logisch, maar in de praktijk valt het toch niet altijd mee om zorgeloos te leven. Al zal het met deze tips wel makkelijker worden. Succes!

Je zorgen maken is nutteloos

Wat levert het je op als je blijft nadenken over alles wat er mogelijk mis kan gaan? De kans dat het gebeurt wordt er niet minder door. Als je je zorgen maakt, onderneem je geen actie. Je blijft alleen maar in je hoofd zitten malen en daar kom je geen stap verder door. Er zijn vijf belangrijke redenen waarom het geen nut heeft om je zorgen te maken

1. Zorgen maken verandert niets

Je kunt je nog zoveel zorgen maken over het feit dat je vandaag rijexamen hebt, maar je zult er niet ineens een betere chauffeur van worden. Als je je zorgen maakt om iets waar je iets aan kunt veranderen, ga er dan iets aan doen! Neem extra rijlessen of praat met mensen over hun ervaringen met rijexamens. Als je niets kunt veranderen, dan hoef je je ook geen zorgen te maken. Simpel toch?

2. Je raakt tijd kwijt

Alle tijd die je besteedt aan je ergens zorgen om maken, kan je niet meer besteden aan andere (leukere) dingen. Combineer dat met het feit dat je zorgen maken je eigenlijk niets oplevert: het is zonde van je tijd.

3. Je komt in een neerwaartse spiraal

Als je eenmaal begint met je zorgen te maken, is het erg moeilijk om daar nog mee te stoppen. Hoe langer je na blijft denken, hoe erger alles lijkt te worden. In plaats van je zorgen te maken over alleen je rijexamen, heb je ook al een heel lijstje met rampscenario’s bedacht en probeer je uit te vogelen hoe je daarmee om moet gaan. Wat moet je doen als je nooit je rijbewijs kan halen? Kan je dan ooit nog een baan vinden?

4. Zorgen trekken nog meer negativiteit aan

Hoe positiever je denkt, hoe meer positiviteit je zult krijgen. Op de dagen dat je je goed voelt, gebeuren er ineens ook veel meer leuke dingen dan op dagen dat je je rot voelt. Je zorgen maken is geen vorm van positiviteit. Zolang je je dus zorgen blijft maken, zul je negatieve signalen naar het universum sturen. Eigenlijk zeg je tegen het universum: ik vertrouw er niet op dat alles goed komt. Ik kies dan toch liever voor vertrouwen (en tot nu toe is alles áltijd goed gekomen, uiteindelijk).

5. Het is niet leuk

Mijn credo is: if it’s not fun, you’re doing it wrong. Als ik dingen doe die bij me passen, word ik blij. Als ik merk dat ik niet meer blij word van de dingen die ik doe, verander ik de dingen die ik doe. Ik word niet blij van me zorgen maken, dus probeer ik het niet te doen.

(Psstt: deze 31 dingen om meer plezier te maken zijn wél leuk)

Er is trouwens een groot verschil tussen voorbereiden en zorgen maken. Als ik een cursus maak, steek ik heel veel tijd in het vooronderzoek, het opnemen van de filmpjes en het maken van de visuals. Dat is nuttig en zorgt ervoor dat ik zo veel mogelijk kwaliteit lever. Wat niet nuttig is, is piekeren of ik niet toch extra’s filmpjes had moeten maken of een ander onderwerp had moeten kiezen. In plaats daarvan kan ik beter in actie komen (als ik denk dat het nodig is) of me er gewoon niet druk om maken. Piekeren gaat in ieder geval niets veranderen.

Lukt minder zorgen maken niet? Ook dat is prima

Het is heel normaal om je zorgen te maken. Voel je dan ook niet schuldig als het gebeurd, want daar schiet je al helemaal niks mee op. Zodra je je zorgen gaat maken om het feit dat je je zorgen maakt, raak je alleen maar dieper verstrikt in je gedachtes. Je geen zorgen maken hoeft niet perfect! Juist als je kan accepteren dat je hoofd op hol is geslagen, kun je manieren gaan zoeken om jezelf weer te kalmeren.

Doe alles met je volle aandacht

Als je met volle aandacht iets aan het doen bent, is het onmogelijk om nog na te denken over dingen die je op een later moment (misschien) moet doen of wat er nog zou kunnen gebeuren. Het maakt niet uit welke activiteit je kiest, als je je maar volledig bewust bent van wat je doet. Ik vind yoga en meditatie fijn, maar tandenpoetsen en afwassen werken net zo goed. Het belangrijkste is dat je je concentreert op wat je voelt, ziet, proeft, ruikt en hoort. Je gedachten zullen sowieso afdwalen, dus maak je daar niet druk om. Keer gewoon weer terug naar je zintuigen zodra je het opmerkt en begin opnieuw. En opnieuw. En opnieuw.

Fuck it!

Af en toe blijft mijn hoofd maar door malen. Soms is de oplossing om het dan streig toe te spreken en fuck it te zeggen tegen al mijn gedachtes. Bang dat je de bus mist? Fuck it! Je overleeft het ook wel als je een bus later neemt.
Het klinkt misschien als een rare tip, maar het is juist heerlijk om fuck it te zeggen tegen dingen. Fuck onzekerheid, fuck perfectionisme en fuck controle. Dingen komen ook wel op hun pootjes terecht als jij je er niet druk om hebt gemaakt.