Niemand weet hoe jij goed voor jezelf moet zorgen

stoppen met emotie eten

Heb jij het ook altijd zo druk? Je to-do list is eindeloos en aan het einde van de dag ben je kapot. Hoeveel je ook doet, het voelt nooit goed genoeg. Oh, en dan moet je óók nog tijd besteden aan ‘goed voor jezelf’ zorgen. Die eindeloze lijst van dingen waarvan ze zeggen dat het goed voor je is. Daar heb je toch geen tijd meer voor?!  Als je dat herkent, lees dan vooral even verder. Er is namelijk maar één iemand die weet hoe jij goed voor jezelf kan zorgen.

Op de middelbare school had ik een vriendin die altijd enorm vrolijk was. Ik bewonderde haar.  Ze keek Japanse anime series, luisterde naar hardrock en speelde gitaar. Ik vermoedde dat haar hobby’s haar zo vrolijk maakte. Dat wilde ik ook!  Ik begon haar te kopiëren: ik keek elke dag Japanse series, vroeg een gitaar voor mijn verjaardag en zette mijn mp3-speler vol met hardrock. Na een paar maanden stopte ik met de Japanse series, want ik vond het saai. Ook gitaarspelen was niet mijn ding: het deed pijn aan mijn vingers. De hardrock vond ik nog wel leuk, maar begon op den duur ook te vervelen.

Ik leerde al snel: als ik vrolijk wil worden, dan moet ik niet kopiëren wat iemand anders doet. Dan moet ik dingen zoeken waar ik zelf blij van wordt.

Maar hoe doe je dat? Ik had eigenlijk geen idee. Dus in plaats daarvan, besloot ik om te gaan doen wat iedereen deed. Niet meer de focus op één persoon, maar op wat de meeste mensen deden. Dat zou toch moeten werken?!

Het internet bood me uitkomst: honderden mensen konden me wel uitleggen hoe ik gelukkig moest werken. Het was gewoon een kwestie van goed voor jezelf zorgen en regelmatig ontspannen. Daar waren ook genoeg tips voor te vinden: mediteren, naar yoga, boeken lezen, sporten, wandelen, naar de sauna, een dagje winkelen of lekker uit eten.

Er was zoveel te vinden, dat ik er een beetje van duizelde. Moest ik dat allemaal gaan doen? Ik geloofde van wel. Als iedereen zei dat het goed was, dan moest dan wel kloppen, toch? Dus ik begon met het uitvoeren van al die self care dingen. Ik legde mezelf allerlei regels op met dingen die ik moest doen om te ontspannen. Je raadt het al: dat maakte me niet ontspannen, maar juist extra gestrest. Ik had niet door dat ik bezig was met andere mensen tevreden houden, en mezelf totaal vergat.

Ik deed niet waar ik zelf blij van werd, dus ik voelde me niet blij. Ik gaf mijn lichaam niet wat het nodig had, dus ik voelde me nog steeds uitgeput na een dag ‘selfcare’.

Goed voor jezelf zorgen is geen kwestie van regeltjes volgen. Je hoeft niet te doen wat andere mensen ook doen. Niemand kan jou vertellen wat jij nodig hebt, dat kun je alleen zelf voelen. Jij bent de enige die weet wat jij nodig hebt. Jij bent de enige die dat jezelf kunt geven. Alleen als je niet gewend bent om naar jezelf te luisteren, is dat best moeilijk. Hoe weet je namelijk wat je nodig hebt? Hoe geef je jezelf de ruimte om dat ook te gaan doen? Hoe geef je je grenzen aan?

Zelfonderzoek heeft me daar enorm bij geholpen. Gewoon naar binnen keren, en daar de antwoorden gaan zoeken. Dat is de enige plek waar je ze zult vinden! In de blog van volgende week leer ik je aantal manieren hoe je dat kunt doen. 

Misschien vind je dit ook leuk: