Vakantiegevoel vasthouden: meer vrijheid en plezier

vakantiegevoel vasthouden

Hoewel ik een heerlijk leven heb, ben ik ook dol op vakantie. De vrijheid, ontspanning en plezier: heerlijk! Als ik terug ben in Amsterdam lijkt het alsof dat voorbij is, maar je kunt dit vakantiegevoel prima vasthouden. Ook als je doorgaat met je ‘normale’ dagelijkse leven. Voor een vakantiegevoel hoef je heus niet op vakantie! 

Er zijn een aantal redenen waarom ik graag een vakantiegevoel vasthouden wil:

  • Je hebt geen tijdsdruk. De enige deadline die je hebt, is op tijd uitchecken bij de camping. Heerlijk!
  • Je hoeft geen doelen te halen. Tenzij je een boek uitlezen of een stadje bezoeken een ‘doel’ kan noemen.
  • Je hebt vrijheid. Geen zin om vroeg op te staan? Nou, dan doe je het toch niet.
  • Je ontdekt allemaal nieuwe dingen. Zoals je weet: nieuwe dingen zijn altijd interessanter en leuker dan dingen die je al 10 jaar kent.

Mijn vakantiegevoel wordt dus versterkt als ik zelf kan bepalen wat ik doe, als ik nieuwe dingen doe en als er geen tijdsdruk is of geen doel om te behalen. Dat kun je ook prima in je dagelijks leven verwerken. Misschien niet 24 uur per dag, maar wel vaker dan je nu doet.

Maar hoe kun je dat vakantiegevoel vasthouden? Nou zo:

Word toerist in eigen stad of land

Sinds ik in Amsterdam woon, probeer ik alle toeristische hier zoveel mogelijk te vermijden. Ik vind de toeristen irritant: ze zijn te langzaam, kijken te veel om zich heen en letten daardoor niet goed op het verkeer.  Toch zijn dit juist kenmerken van mensen die lekker ontspannen zijn: ze maken zich nergens druk om, ze doen dingen zonder dat ze weten waar ze mee bezig zijn en ze nemen overal de tijd voor. Wat blijkt: ik kan best wat van de toeristen in Amsterdam leren!

Vorige week ging ik naar het Stedelijk Museum. Dat was helaas uitverkocht, dus in plaats daarvan heb ik even een rondje gelopen over het Museumplein. Ik kreeg een instant vakantiegevoel van, doordat er zoveel toeristen waren. Geen gestreste Amsterdammer te bekennen!

Het bezoeken van toeristische attracties in je eigen land of stand is een goede manier om ook het idee te krijgen alsof je op vakantie bent.  Toeristen zijn vaak ontspannen en vrolijk en dat werkt aanstekelijk. Daarnaast heeft Nederland echt ontzettend veel mooie dingen te bieden, dus is het zeker de moeite waard om dat eens te bezoeken.

Leg je telefoon weg

Als er iets is wat me géén vakantiegevoel geeft, is het wel mijn telefoon. Als blogger zit ik natuurlijk veel op internet en social media. Dat vind ik heerlijk, maar echt ontspannen word ik er niet van. Hoe meer ik mijn telefoon wegleg, hoe meer ik het idee heb dat ik op vakantie ben. Kun je je nog herinneren dat je vroegah niet eens internet had in het buitenland? Heerlijk rustig!

Doe dezelfde dingen op een andere manier

Ik begrijp dat je niet elke dag de tijd hebt om allerlei toeristische dingen te doen. Daarom kun je ook je normale dingen op een ‘toeristische’ manier doen, door het net even anders te doen. Haal je koffie bij andere koffietent, koop eens producten in de supermarkt die je nog niet kent of fiets een andere route naar je werk. Het zijn kleine dingen die niet veel moeite kosten, maar ze halen je wel even uit de dagelijkse sleur. Juist die sleur doorbreken is zo belangrijk als je in de vakantiestemming wilt blijven!

Verdwaal in je eigen stad

Ik vind het op vakantie heerlijk om dingen te doen zonder plan. Gewoon naar een stadje rijden, daar wat rondlopen, koffie drinken en dan weer terug naar de camping. Je ziet vanzelf wel wat je tegenkomt en doet precies waar je zin in hebt.

Waarom zou dat in Nederland niet kunnen?

Daarom ga ik soms de deur uit en loop ik door mijn wijk. Zonder plan. Zonder Google maps. Gewoon lekker lopen en kijken wat ik tegenkom. Ik woon hier nog niet zo lang, dus er is nog genoeg te ontdekken. Zo ontdekte ik laatst dat er achter onze overburen een ontzettend leuk parkje zit. Ideaal om te picknicken!

Extra tip: als je in een klein dorp woont waar je alles al kent, kun je natuurlijk ook de trein pakken en naar een willekeurige stad gaan die je nog niet kent. Een soort mini stedentrip.

Maak tijd voor ontspanning

Je lichaam heeft tijd nodig om te ontspannen. Dat is hét moment waarop je inspiratie en creativiteit weer kan gaan stromen. Ontspanning hoeft niet lang te duren: een paar kleine momenten (al is het maar 5 minuten) geven je extra focus en inspiratie, waardoor ik uiteindelijk productiever wordt. Daarnaast voel ik me ook een stuk relaxter.

Lees ook: Self care: 5x jezelf geven wat je nodig hebt

Neem je werk of studie minder serieus

Vakantie vieren vind ik geen serieuze zaak. Ik doe het omdat ik het leuk vind, niet omdat ik een bepaald doel wil bereiken. Met mijn studie of mijn blog is dat anders: daar heb ik een serieus doel. Hoe serieuzer ik dat allemaal neem, hoe minder plezier ik heb. Zonder plezier geen vakantiegevoel, dus probeer ik het allemaal wat minder serieus te nemen. Met succes: ik krijg meer voor elkaar én ik vind wat ik doe ook een stuk het leuker. Hoera!

Sta eerder op

Heb jij er een sport van gemaakt om ‘s ochtends zo lang mogelijk in je bed te blijven liggen en je dan héél hard te haasten naar je werk of school? Ik was er vroeger kampioen in, met als resultaat dat ik áltijd volledig gestrest op de fiets zat. Dat is niet wat ik wil, dus tegenwoordig neem ik meer tijd in de ochtend.

Een half uur eerder opstaan geeft je de ruimte om nog even in bed te lezen, je huis op te ruimen of te mediteren, waardoor je veel relaxter aan je dag begint. Ik kan het aanraden!

Doe alles langzamer

Op vakantie heb ik veel tijd om om me heen te kijken, maar thuis doe ik alles het liefst zo snel mogelijk. Daarom fiets ik altijd zo hard mogelijk, want dan ben ik minder lang onderweg. Toch merk ik dat ik tegenwoordig liever wat langzamer fiets, zodat ik meer om me heen kan kijken. Of ik ga lopen, als het niet te ver is.

Extra tip: pak – indien haalbaar – de fiets in plaats van het openbaar vervoer of de bus. Niet alleen omdat bewegen awesome is voor jou en je lichaam, maar ook omdat je dan veel bewuster bent wat er om je heen gebeurt.

Voilà. Dit waren de tips waardoor een vakantiegevoel vasthouden me thuis ook lukt. Ze werken ook prima als je een ‘blegh’ dag hebt en niet weet hoe je weer blij kan worden. Ik probeer dagelijks zoveel mogelijk van deze tips toe te passen, maar dat gaat de ene dag beter dan de andere. Hoe hou jij je vakantiegevoel vast?